Korang mesti suka yang ni juga...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

NEW ARRIVAL! JUBAH RIBEN ARISSA MENYERLAHKAN KEAYUAN GEGIRL DI PAGI RAYA. FREE HEADBAND 50 TERAWAL

NEW ARRIVAL! JUBAH RIBEN ARISSA MENYERLAHKAN KEAYUAN GEGIRL DI PAGI RAYA. FREE HEADBAND 50 TERAWAL
NEW ARRIVAL! JUBAH RIBEN ARISSA MENYERLAHKAN KEAYUAN GEGIRL DI PAGI RAYA. FREE HEADBAND 50 TERAWAL

Menu Produk Manjakuhappy

Ye Lebih mudah untuk memilih item dgn klik ikut kategori dibawahni...

Manjakuhappy Banner Manjakuhappy Banner Manjakuhappy Banner Manjakuhappy Banner Manjakuhappy Banner Manjakuhappy Banner Manjakuhappy Banner Manjakuhappy Banner Manjakuhappy Banner Manjakuhappy Banner Manjakuhappy Banner

Sunday, December 11, 2016

Jangan suka-suka tabur bedak pada bayi, 6 kesan ni perlu diketahui!

Bila ibu-ibu buat senarai barang bayi yang hendak dibeli, bedak mesti akan termasuk dalam senarai. Bila dipakaikan pada bayi terutama selepas mandi, terasa segar dan wangi sahaja. Memakaikan anak bedak seolah-olah menjadi petunjuk yang si kecil baru sudah mandi.

"Eh, busuklah baby kalau kita tak pakaikan dia bedak. Tak macam bau baby nanti!" Kebanyakan ibu memang akan membedakkan anak mereka kerana suka dengan baunya yang wangi.

Kadang kala ada ibu yang suka memakaikan bedak pada bahagian punggung dan alat sulit anak setiap kali menukar lampin mereka. Bahkan ada ibu suka membiarkan anak bermain dengan bedak sehingga habis satu badan dilumuri bedak tabur. Rasa macam comel tengok anak buat gelagat itu.

Awas, ya ibu-ibu! Sebenarnya tanpa kita sedari, perbuatan tersebut memberi kesan bahaya kepada si manja. Apakah dia?

Kandungan utama bedak bayi adalah talc, iaitu mineral yang di dalamnya mengandungi silika magnesium yang sudah terhidrasi. Apabila partikel mineral dari talc ditaburkan pada permukaan badan, ada yang mengewap dan ada yang terserap. Bahagian yang terserap itu yang berbahaya hingga boleh meningkatkan risiko berikut.

1. Punca pneumonia
Bila terlalu banyak menghidu bedak, ia boleh masuk ke dalam paru-paru bayi. Debu bedak tersebut akhirnya berkumpul di dalam paru-paru anak anda dan lama-kelamaan menjadi pneumonia.

2. Risiko kanser ovari
Menurut kajian yang dilakukan oleh American Academy of Pediatrics kekerapan menyapu bedak pada bayi, berkemungkinan meningkatkan risiko terkena kanser ovari.

3. Mengeringkan selaput lendir
Terlalu banyak menyedut bedak bayi secara tidak sengaja oleh menyebabkan selaput lendir menjadi kering. Selaput lendir berfungsi untuk menyaring kotoran di dalam tubuh badan manusia.

4. Kesukaran bernafas
Kadang kala ada bayi pernah menghadapi masalah sukar bernafas tanpa sebab hingga terpaksa di bawa ke hopital. Setelah diperiksa doktor, kesukaran tersebut berpunca akibat terlalu banyak terdedah pada bedak bayi.
Partikel keras di dalam bedak masuk ke dalam paru-paru dan menghalang sistem pernafasan bayi hingga menyebabkan oksigen tidak cukup sampai ke paru-paru.

5. Risiko jangkitan baketria
Kekerapan menyapu bedak bayi pada sekitar kemaluan atau vagina (bagi bayi perempuan) mendedahkan mereka kepada jangkitan bekteria. Debu dari taburan bedak mampu sampai ke kawasan vagina menuju ke organ genital lebih dalam.
Lama-kelamaan ia akan semakin banyak berkumpul di kawasan tersebut sehingga menimbulkan jangkitan bakteria kepada anak.

6. Meningkatkan risiko pembengkakan
Bedak bayi juga boleh memberikan kesan pembengkakan kerana berlaku tindak balas pada sistem badan. Sistem badan beranggapan taburan bedak sebagai benda asing yang mesti dibasmi atau dikeluarkan. Oleh itu badan melakukan tindak balas dengan mengeluarkan pembengkakan.

Bukan bermaksud ibu tidak boleh langsung memakaikan bayi bedak tetapi perlu tahu apa yang boleh dan tidak boleh dilakukan.

* Pilih bedak yang dibuat daripada cornstarch.

* Jangan tabur terus bedak ke anggota badan bayi. Sebaiknya tuang di tapak tangan anda, kemudian baru disapu secara rata ke badannya.

* Elakkan taburan bedak pada kawasan muka bayi.

* Jangan tabur bedak di sekitar kemaluan bayi.

* Jauhkan bedak daripada capaian si kecil. Ramai ibu gemar memberikan sebotol bedak sebagai mainan bayi terutama ketika sedang memakaikan lampin atau baju. Anak anda mungkin tidak sengaja membuka bedak tersebut dan disapu di seluruh badan dan mukanya. Ia mendedahkan anak anda kepada bahaya yang disebutkan di atas.

Sumber: http://hamil.co.id

No comments:

Click Older post to see more collections..

We have more than 1000 style of babykids fashion...click Older post to get more..

We Accept Payment by: