Korang mesti suka yang ni juga...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Kunjungi Butik Manjakuhappy di kajang hari ini juga

Kunjungi Butik Manjakuhappy di kajang hari ini juga
Rasai pengalaman membeli belah bersama si manja di butik terbaru kami di kajang

Menu Produk Manjakuhappy

Ye Lebih mudah untuk memilih item dgn klik ikut kategori dibawahni...

Sunday, September 14, 2014

Berikan Si Manja Anda Tidur yang Sempurna Dengan SMART Tilam Eksklusif Dari Manjakuhappy.com

4 in 1 SMART Baby Sleep Mat Design Black Red Apple SLM11
Design: Black Red Apple SLM11
Promotion Price: RM88

4 in 1 SMART Baby Sleep Mat Design Black Red Apple SLM11
Design: Black Red Apple SLM11
Promotion Price: RM88

4 in 1 SMART Baby Sleep Mat Design Blue Green Little Owl SLM13
Design: Blue Green Little Owl SLM13
Promotion Price: RM88

4 in 1 SMART Baby Sleep Mat Design Blue Green Little Owl SLM13
Design: Blue Green Little Owl SLM13
Promotion Price: RM88

4 in 1 SMART Baby Sleep Mat Design Brown Turquoise Little Elly SLM15
Design: Brown Turquoise Little Elly SLM15
Promotion Price: RM88

4 in 1 SMART Baby Sleep Mat Design Brown Turquoise Little Elly SLM15
Design: Brown Turquoise Little Elly SLM15
Promotion Price: RM88

4 in 1 SMART Baby Sleep Mat Design Colorfull Stripe Jellybean SLM12
Design: Colorfull Stripe Jellybean SLM12
Promotion Price: RM88

4 in 1 SMART Baby Sleep Mat Design Colorfull Stripe Jellybean SLM12
Design: Colorfull Stripe Jellybean SLM12
Promotion Price: RM88

4 in 1 SMART Baby Sleep Mat Design Green Mustard Little Elly SLM14
Design: Green Mustard Little Elly SLM14
Promotion Price: RM88

4 in 1 SMART Baby Sleep Mat Design Green Mustard Little Elly SLM14
Design: Green Mustard Little Elly SLM14
Promotion Price: RM88

Saturday, September 06, 2014

Ketahui Kelebihan Membedung Bayi dan Teknik Membedung yang Betul dan Selamat





















Apakah Kelebihan Membedung Bayi?

Pernahkah anda terfikir, mengapa orang tua-tua dahulu membedung anak mereka?
kebanyakan orang zaman sekarang mengatakan bedung tidak lagi sesuai kerana cuaca yang panas. Hakikatnya, membedung bayi mempunyai kelebihan dan kebaikan yang tersendiri dari sudut kesihatan bayi tersebut. Antaranya:

  • Bayi seperti berada dalam kandungan ibunya sendiri dimana mereka merasakan badan mereka dibaluti dan dilindungi.
  • Dengan membedung, mereka dilindungi dari cuaca yang sejuk dan gigitan nyamuk.
  • Dengan bedungan juga, dapat mengelakkan situasi 'over-react' dimana bayi terkejut oleh sentuhan.
  • Bayi juga perlu tidur yang sempurna dan cukup bagi proses tumbesaran mereka, justeru mereka seharusnya mendapatkan tidur yang cukup dengan membedung.
  • Organ fizikal mereka masih tidak dapat dikawal, justeru hanya dengan membedung dapat mengelakkan mereka dari mencakar muka mereka sendiri.
  • Para ibu juga mudah untuk mendukung anak mereka yang dibedung kerana mereka tidak meronta-ronta terutama ketika hendak menyusukan bayi
  • Dan yang paling utama sekali fungsi bedung ini adalah dapat menenangkan sistem saraf bayi tersebut kerana ketenangan yang diperolehi ketika dibedung.

Bilakah waktu sesuai untuk memakai bedung ini?
Walaupun begitu, kita perlu tahu waktu yang sesuai untuk membedung bayi bersesuaian dengan keadaan cuaca dan suasana sekeliling. Antara waktu sesuai untuk membedung bayi ialah: 
1. Di hospital: ketika bayi baru lahir dan mahu pulang ke rumah
2. Waktu tidur malam yang dingin
3. Waktu pagi sesudah mandi (biasanya sebelum jam 10pagi)
4. Waktu dingin musim hujan
5. Ketika bayi tidur dalam bilik berpenghawa dingin
6. Di klinik: ketika membawa bayi untuk cucuk imunisasi

Bagaimana untuk mengetahui ketika bila bayi tidak sesuai untuk dibedung?
Sebagai ibubapa yang prihatin, kita juga perlu tahu ketika bila waktu yang tidak sesuai membedung bayi contohnya: 
1. Ketika cuaca atau musim panas
2. Waktu tengah hari
3. kelihatan ruam merah di bahagian badan bayi terutama leher dan tengkuk.
4. bayi menangis akibat tidak selesa
5. sewaktu bayi demam, jangan sesekali membedung bayi ini kerana ialah boleh menyebabkan suhu badan bayi meningkat

Umur berapakah yang paling sesuai untuk membedung bayi?
Kami menyarankan bulan pertama bayi dilahirkan sangat sesuai untuk dibedung terutama sewaktu dalam pantang. Manakala, jika mencecah umur 1 bulan hingga 4 sesuai pada waktu pagi selepas mandi dan waktu tidur. Membedung bayi bukan untuk sepanjang masa, hanya membedung untuk bayi baru lahir, ketika tidur, cuaca yg sejuk seperti musim hujan, dan ketika berada dalam bilik penghawa dingin. Pada waktu bermain berikan kebebasan kepada bayi anda untuk bergerak bebas.

Apakah kaitan membedung dengan Ketidakstabilan Tulang Pinggul atau terkehel ( Hip Dysplasia )

Teknik membedung yang betul sangat penting untuk mengelakkan bayi mengalami kecederaan seperti tulang pinggul beralih seperti rujukan gambar di bawah. Ya, bukan tujuan untuk keuntungan semata-mata, perkongsian info seperti ini sangat penting supaya ibubapa lebih peka teknik bedung yang betul 
Pastikan kita membedung tidak terlalu ketat terutama di bahagian kaki dan biarkan kaki bayi mempunyai ruang supaya kakinya boleh membengkok dengan cara semulajadi. Kaki bayi tidak perlu berkeadaan lurus ketika membedung. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Hip Dysplesia ini, boleh klik di link ni http://hipdysplasia.org/developmental-dysplasia-of-the-hip/hip-healthy-swaddling/




Apa yang perlu dilakukan?

Kepada anda yang dah biasa membedung bayi anda dengan ketat terutamanya di bahagian pinggul ke bawah, seeloknya elakkan membedung dengan cara tersebut, berikan sedikit ruang untuk bergerak di bahagian pinggul atau kaki agar tulang mereka tidak teralih atau cedera, berikut disertakan panduan bergambar bagi mereka yang masih tidak tahu kedudukan kaki yang betul dalam membedung, Sebarkan kepada rakan anda agar mereka mengetahuinya juga! :)






Jadi kepada anda yang baru nak berjinak-jinak dengan bedung ataupun ini adalah bayi pertama anda, maka eloklah jika dibentuk dan diamalkan sedari kecil agar mereka biasa dengan bedungan ini.

Bagaimana kami boleh membantu anda memilih bedung yang betul

Jika zaman dahulu bedung hanya menggunakan kain batik sahaja, kini tidak lagi, permintaan yang tinggi dari ibu-ibu moden zaman sekarang membuatkan terhasilnya bedung yang ceria, bercorak dan paling utama sekali selesa kepada bayi mereka. kepada mereka yang perihatin dan mengambil berat akan keselamatan dan keselesaan anak mereka, boleh dapat kan beraneka bedung yang sesuai dengan pilihan dan ketepatan penggunaan anda. 



Berikut turut disertakan pemilihan dan ciri - ciri bedung agar anda boleh membuat keputusan yang bijak dan tepat dalam membeli bedung anak anda! 







Sunday, August 31, 2014

Berikan Permata kecil anda keselesaan dan ketenangan berpanjangan dengan Stretchable Swaddle Wrap hanya di Manjakuhappy.com



Stretchable Baby Swaddle

Pernahkah anda terfikir, mengapa orang tua-tua dahulu membedung anak mereka?
kebanyakan orang zaman sekarang mengatakan bedung tidak lagi sesuai kerana cuaca yang panas. Hakikatnya, membedung bayi mempunyai kelebihan dan kebaikan yang tersendiri dari sudut kesihatan bayi tersebut. Antaranya:

  • Bayi seperti berada dalam kandungan ibunya sendiri dimana mereka merasakan badan mereka dibaluti dan dilindungi.
  • Dengan membedung, mereka dilindungi dari cuaca yang sejuk dan gigitan nyamuk.
  • Dengan bedungan juga, dapat mengelakkan situasi 'over-react' dimana bayi terkejut oleh sentuhan.
  • Bayi juga perlu tidur yang sempurna dan cukup bagi proses tumbesaran mereka, justeru mereka seharusnya mendapatkan tidur yang cukup dengan membedung.
  • Organ fizikal mereka masih tidak dapat dikawal, justeru hanya dengan membedung dapat mengelakkan mereka dari mencakar muka mereka sendiri.
  • Para ibu-ibu juga mudah untuk mendukung anak mereka yang dibedung kerana mereka tidak meronta-ronta.
  • Dan yang paling utama sekali fungsi bedung ini adalah dapat menenangkan sistem saraf bayi tersebut kerana ketenangan yang diperolehi ketika dibedung.

Jadi kepada anda yang baru nak berjinak-jinak dengan bedung ataupun ini adalah bayi pertama anda, maka eloklah jika dibentuk dan diamalkan sedari kecil agar mereka biasa dengan bedungan ini.

Jika zaman dahulu bedung hanya menggunakan kain batik sahaja, kini tidak lagi, permintaan yang tinggi dari ibu-ibu moden zaman sekarang membuatkan terhasilnya bedung yang ceria, bercorak dan paling utama sekali selesa kepada bayi mereka. kepada mereka yang perihatin dan mengambil berat akan keselamatan dan keselesaan anak mereka, boleh dapat kan 'Strechable Swaddle Wrap' di website kami di www.manjakuhappy.com dan terus membuat tempahan di situ.


Cara Pemakaian Stretchable Swaddle Wrap 



















Stretchable Swaddle Wrap Design: Cream Brown Circle (SSW1)
Price RM: 48





Stretchable Swaddle Wrap Design: Olive Green Mushroom (SSW2)
Price RM: 48





Stretchable Swaddle Wrap Design: Cream Pink Circle Dot (SSW3)
Price RM: 48





Stretchable Swaddle Wrap Design: Blue Cream Mushroom (SSW4)
Price RM: 48






Gendong dan Dakaplah Anak Kecil Anda Dengan Selamat dan Selesa Dengan Soft Baby Wrap Hanya Di Manjakuhappy.com

Soft Baby Wrap

Saya sangat menyukai baby wearing, mendakap bayi dengan mengendong ke mana sahaja anda pergi sememangnya pengalaman yang mengujakan dan seronok. Selama 5 tahun pengalaman dalam mengendong bayi, saya sentiasa mencuba pelbagai alat mengendong bayi seperti pouch sling, ring sling, mei tai, buckle mei tai dan juga beberapa baby wrap. Sepanjang 5 tahun ini, ring sling merupakan baby carrier yg paling serasi dengan saya, tetapi setelah mencuba Soft Baby Wrap ini (sebenarnya ada beberapa baby wrap yg saya cuba juga selain ini) ini adalah baby carrier yang saya rasakan paling selesa dan sesuai untuk cuaca di Malaysia!

Kelebihan ini saya kongsikan dengan anda 
supaya semua ibu di Malaysia boleh mengatakan seperti ini
" I love baby wearing! "
"saya mengendong bayi dengan penuh yakin"
"ada style laa..."
"happy baby wearing"

Ciri-ciri dan kelebihan Soft Baby wrap:

1. sangat mudah dipakai (kena tengok tutorial youtube juga). Praktis depan cermin dulu tau ;)
2. Material campuran cotton dan spandex yang stretchable untuk memudahkan pemakaian. Malah ibu lebih selesa dan tidak panas 
3. Dengan cara yang betul anda boleh mengendong bayi dengan Hands free style! 
4. Mudah dibasuh-cuma masukkan sahaja dalam mesin basuh ;)
5. Mesra penyusuan- sangat fleksibel dan boleh memakai untuk posisi penyusuan bayi
6. Panjang lebih kurang 5 1/2 meter cukup untuk semua saiz ibu sama ada kecil ataupun berbadan besar macam saya! 
7. Rekaan yang ringkas tanpa buckle, strap/tali ataupun snap button ;)
8. Pelbagai warna pilihan yang ceria (saya memilih warna grey :D )

Harga?
promosi pengenalan hanya 
RM149 

Berminat? 
Order online sekarang di website www.manjakuhappy.com  sementara promosi masih ada! 


 







SOFT BABY WRAP WRP1 Green Army
Design: WRP1 Green Army

Promotion Price: RM149

SOFT BABY WRAP WRP2 Pink
Design: WRP2 Pink

Promotion Price: RM149

SOFT BABY WRAP WRP3 Orange
Design: WRP3 Orange

Promotion Price: RM149

SOFT BABY WRAP WRP4 Red
Design: WRP4 Red

Promotion Price: RM149

SOFT BABY WRAP WRP5 Dark blue
Design: WRP5 Dark Blue

Promotion Price: RM149

SOFT BABY WRAP WRP6 Grey
Design: WRP6 Grey

Promotion Price: RM149

SOFT BABY WRAP WRP7 Purple
Design: 
WRP7 Purple
Promotion Price: RM149

SOFT BABY WRAP WRP8 Dark Green
Design: 
WRP8 Dark green
Promotion Price: RM149

SOFT BABY WRAP WRP9 Dark Brown
Design: 
WRP9 Dark Brown
Promotion Price: RM149

SOFT BABY WRAP WRP10 Black
Design: 
WRP10 Black
Promotion Price: RM149

Click Older post to see more collections..

We have more than 1000 style of babykids fashion...click Older post to get more..

We Accept Payment by: