Korang mesti suka yang ni juga...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Kunjungi Butik Manjakuhappy di kajang hari ini juga

Kunjungi Butik Manjakuhappy di kajang hari ini juga
Rasai pengalaman membeli belah bersama si manja di butik terbaru kami di kajang

Menu Produk Manjakuhappy

Ye Lebih mudah untuk memilih item dgn klik ikut kategori dibawahni...

Saturday, September 27, 2014

Anak Yang Sempurna Bermula Dari Susuan Yang Sempurna, Berikan Yang Terbaik Buat Si Manja Anda

Keselesaan adalah perkara yang penting semasa penyusuan. Terutama sekali ketika menyusu di khalayak ramai seperti di Pusat membeli belah, Restoran, Hospital atau di mana sahaja. Hindarkan rasa malu ataupun tertekan apabila bayi menangis nak menyusu pada waktu sibuk ini dengan memakai Nursing Cover atau Kain Pelindung ketika penyusuan. Pelbagai corak dan warna, ibu pun boleh bergaya semasa menyusukan bayi anda. Tak perlu dah minta suami 'cover-cover' ataupun menutup dengan kain lampin! ;)

Material 100% Cotton - Cotton jenis ringan yang sangat selesa dan sesuai semasa menyusukan bayi
Peek-A-Boo Window- Boleh main baa cak dengan baby ;) sebenarnya untuk kita meninjau baby semasa menyusu.
Adjustable Strap - Tali Nursing cover yang boleh laras ikut keselesaan ibu. Seperti memakai apron kat leher.

Mengapa nursing cover sangat diperlukan oleh ibu yang menyusukan bayi?
Susu ibu adalah susu terbaik untuk bayi. Ibu sangat digalakkan memberi susu ibu kepada bayi sejurus selepas kelahiran secara eksklusif sehingga bayi berumur 6 bulan. Pemberian susu ibu kepada bayi pada masa yang tetap dan kerap dapat menggalakkan pengeluaran susu ibu. Apatah lagi sekiranya bayi menangis hendak menyusu terutama apabila anda berada di luar seperti pusat membeli belah, klinik atau hospital, di rumah kenduri, taman permainan atau di mana sahaja. Apabila berada dalam keadaan ini, ibu perlu mencari tempat penyusuan ataupun tempat tersorok untuk menyusu kerana tidak selesa menyusu di khalayak ramai. Malu atau tidak selesa tidak lagi menjadi penghalang anda untuk menyusukan bayi kerana nursing cover/breastfeeding shawl boleh menutupi daripada dilihat oleh orang ramai semasa penyusuan. 

Manjakuhappy Nursing Cover membantu anda sebagai pelindung semasa penyusuan 
Antara kelebihan Reversible Nursing Cover ini ialah saiz yang besar dan sesuai untuk semua ibu. Nursing Cover ini dapat menutupi sebahagian besar badan anda semasa penyusuan di samping anda boleh melihat bayi semasa menyusu dengan adanya peekaboo window.

Antara kelebihan secara terperinci Reversible Nursing Cover

Reversible Nursing cover 
Made from 100% Cotton with 2 different colors of matching fabric that makes it reversible! Yes! you can use both side ;) 
Diperbuat daripada kain 100% cotton 2 warna corak yang telah dipadankan supaya ibu boleh mengunakan kedua-dua belah nursing cover

Long and wide enough to fit most moms
The dimension of this nursing cover is 39''x 25''which is plenty large for any mom.
Saiz yang sangat besar 39 inci panjang dan 25 inci lebar sangat sesuai untuk semua ibu. Ibu juga lebih yakin semasa menyusukan bayi.

Rounded corner
This nursing cover contoured in rounded corner shape which provide sufficient coverage
Nursung Cover ini berbentuk berbucu bulat supaya lebih tampak menarik
Rounded corner shape


Peek-a-boo window 
The Boning in the neckline made from 17 inch flexible plastic that can bend and it is stiff enough to hold the fabric away from your baby's face. It's allow ventilation as well as direct eye contact with the
Peekaboo window membolehkan ibu melihat bayi semasa penyusuan disamping mengekalkan keselesaan bayi semasa menyusu dengan pengaliran udara yang baik
 baby
peekaboo window

Adjustable Neck Strap
For each nursing cover offers an adjustable neck strap (use webbing buckle ring) for perfect and secure fit
Ibu juga boleh melaras tali nursing cover mengikut keselesaan dan saiz leher ibu

Adjustable Neck Strap

Nursing Cover pouch bag
It's comes with same design pouch bag that can easily stored into your handbag or diapers bag.
Setelah digunakan, ibu boleh menyimpan ke dalam uncang nursing cover dan lebih mudah dan kemas disimpan didalam beg tangan. 
same design Nursing Cover pouch bag

Kepada semua ibu-ibu yang menyusukan bayi, dapatkan reversible nursing cover sekarang demi keselesaan dan privasi semasa menyusukan bayi anda

Terdapat pelbagai corak sama ada anda meyukai corak yang lebih abstract dan bertemakan bunga sedap mata memandang, ataupun corak kartun yang lebih menarik minat bayi anda semasa penyusuan.
Ibu juga boleh jadikan nursing cover sebagai selimut bayi semasa berada diluar :)

Reversible Nursing Cover With Adjustable Neck Strap And Pouch Bag Design Light Purple Paisley NCR2
Design: Light Purple Paisley NCR2
Price: RM58

Reversible Nursing Cover With Adjustable Neck Strap And Pouch Bag Design Peach Bunga Raya Light Purple NCR4
Design: Peach Bunga Raya Light Purple NCR4
Price: RM58

Reversible Nursing Cover With Adjustable Neck Strap And Pouch Bag Design Pink Grey Leopard Printed NCR1
Design: Pink Grey Leopard Printed NCR1
Price: RM58

Reversible Nursing Cover With Adjustable Neck Strap And Pouch Bag Design Pink Paisley NCR5
Design: Pink Paisley NCR5
Price: RM58

Reversible Nursing Cover With Adjustable Neck Strap And Pouch Bag Design Red Black White Flower NCR3
Design: Red Black White Flower NCR3
Price: RM58

Tuesday, September 23, 2014

Berikan Anak Kecil Anda Susuan Yang Sempurna Dimana Jua Tanpa Keraguan

Nursing Cover with Pouch and Peek-a-boo window with adjustable neck strap Design Blue Checkered Bear NCP19
Design: Blue Checkered Bear NCP19
Price: RM48

Nursing Cover with Pouch and Peek-a-boo window with adjustable neck strap Design Blue Plaid Mickey NCP29
Design:Blue Plaid Mickey NCP29
Price: RM48

Nursing Cover with Pouch and Peek-a-boo window with adjustable neck strap Design Blue Traffic Cars NCP27
Design: Blue Traffic Cars NCP27
Price: RM48

Nursing Cover with Pouch and Peek-a-boo window with adjustable neck strap Design Brown colourful little elly NCP33
Design: Brown colourful little elly NCP33
Price: RM48

Nursing Cover with Pouch and Peek-a-boo window with adjustable neck strap Design Colourful Teratai black NCP17
Design: Colourful Teratai black NCP17
Price: RM48

Nursing Cover with Pouch and Peek-a-boo window with adjustable neck strap Design Cream Little elly NCP26
Design: Cream Little elly NCP26
Price: RM48

Nursing Cover with Pouch and Peek-a-boo window with adjustable neck strap Design Green Turquoise Paisley NCP25
Design: Green Turquoise Paisley NCP25
Price: RM48

Nursing Cover with Pouch and Peek-a-boo window with adjustable neck strap Design Grey english flower NCP32
Design: Grey english flower NCP32
Price: RM48

Nursing Cover with Pouch and Peek-a-boo window with adjustable neck strap Design Grey little elly NCP34
Design: Grey little elly NCP34
Price: RM48

Nursing Cover with Pouch and Peek-a-boo window with adjustable neck strap Design Grey Zebra printed NCP16
Design: Grey Zebra printed NCP16
Price: RM48

Nursing Cover with Pouch and Peek-a-boo window with adjustable neck strap Design Light Purple Turquoise NCP20
Design: Light Purple Turquoise NCP20
Price: RM48

Nursing Cover with Pouch and Peek-a-boo window with adjustable neck strap Design Olive Pink Cupcakes NCP22
Design: Olive Pink Cupcakes NCP22
Price: RM48

Nursing Cover with Pouch and Peek-a-boo window with adjustable neck strap Design Orange Mushroom Little Bird NCP18
Design: Orange Mushroom Little Bird NCP18
Price: RM48

Nursing Cover with Pouch and Peek-a-boo window with adjustable neck strap Design Orange Tiger Printed NCP35
Design: Orange Tiger Printed NCP35
Price: RM48

Nursing Cover with Pouch and Peek-a-boo window with adjustable neck strap Design Peach Colourful Spec NCP21
Design: Peach Colourful Spec NCP21
Price: RM48

Nursing Cover with Pouch and Peek-a-boo window with adjustable neck strap Design Pink orange polkadot flower NCP24
Design: Pink orange polkadot flower NCP24
Price: RM48

Nursing Cover with Pouch and Peek-a-boo window with adjustable neck strap Design Pink Paisley NCP30
Design: Pink Paisley NCP30
Price: RM48

Nursing Cover with Pouch and Peek-a-boo window with adjustable neck strap Design Pink Plaid Mickey NCP31
Design: Pink Plaid Mickey NCP31
Price: RM48

Nursing Cover with Pouch and Peek-a-boo window with adjustable neck strap Design pink red apple NCP28
Design: pink red apple NCP28
Price: RM48

Nursing Cover with Pouch and Peek-a-boo window with adjustable neck strap Design Yellow colorful house NCP23
Design: Yellow colorful house NCP23
Price: RM48

Sunday, September 14, 2014

Berikan Si Manja Anda Tidur yang Sempurna Dengan SMART Tilam Eksklusif Dari Manjakuhappy.com

4 in 1 SMART Baby Sleep Mat Design Black Red Apple SLM11
Design: Black Red Apple SLM11
Promotion Price: RM88

4 in 1 SMART Baby Sleep Mat Design Black Red Apple SLM11
Design: Black Red Apple SLM11
Promotion Price: RM88

4 in 1 SMART Baby Sleep Mat Design Blue Green Little Owl SLM13
Design: Blue Green Little Owl SLM13
Promotion Price: RM88

4 in 1 SMART Baby Sleep Mat Design Blue Green Little Owl SLM13
Design: Blue Green Little Owl SLM13
Promotion Price: RM88

4 in 1 SMART Baby Sleep Mat Design Brown Turquoise Little Elly SLM15
Design: Brown Turquoise Little Elly SLM15
Promotion Price: RM88

4 in 1 SMART Baby Sleep Mat Design Brown Turquoise Little Elly SLM15
Design: Brown Turquoise Little Elly SLM15
Promotion Price: RM88

4 in 1 SMART Baby Sleep Mat Design Colorfull Stripe Jellybean SLM12
Design: Colorfull Stripe Jellybean SLM12
Promotion Price: RM88

4 in 1 SMART Baby Sleep Mat Design Colorfull Stripe Jellybean SLM12
Design: Colorfull Stripe Jellybean SLM12
Promotion Price: RM88

4 in 1 SMART Baby Sleep Mat Design Green Mustard Little Elly SLM14
Design: Green Mustard Little Elly SLM14
Promotion Price: RM88

4 in 1 SMART Baby Sleep Mat Design Green Mustard Little Elly SLM14
Design: Green Mustard Little Elly SLM14
Promotion Price: RM88

Saturday, September 06, 2014

Ketahui Kelebihan Membedung Bayi dan Teknik Membedung yang Betul dan Selamat





















Apakah Kelebihan Membedung Bayi?

Pernahkah anda terfikir, mengapa orang tua-tua dahulu membedung anak mereka?
kebanyakan orang zaman sekarang mengatakan bedung tidak lagi sesuai kerana cuaca yang panas. Hakikatnya, membedung bayi mempunyai kelebihan dan kebaikan yang tersendiri dari sudut kesihatan bayi tersebut. Antaranya:

  • Bayi seperti berada dalam kandungan ibunya sendiri dimana mereka merasakan badan mereka dibaluti dan dilindungi.
  • Dengan membedung, mereka dilindungi dari cuaca yang sejuk dan gigitan nyamuk.
  • Dengan bedungan juga, dapat mengelakkan situasi 'over-react' dimana bayi terkejut oleh sentuhan.
  • Bayi juga perlu tidur yang sempurna dan cukup bagi proses tumbesaran mereka, justeru mereka seharusnya mendapatkan tidur yang cukup dengan membedung.
  • Organ fizikal mereka masih tidak dapat dikawal, justeru hanya dengan membedung dapat mengelakkan mereka dari mencakar muka mereka sendiri.
  • Para ibu juga mudah untuk mendukung anak mereka yang dibedung kerana mereka tidak meronta-ronta terutama ketika hendak menyusukan bayi
  • Dan yang paling utama sekali fungsi bedung ini adalah dapat menenangkan sistem saraf bayi tersebut kerana ketenangan yang diperolehi ketika dibedung.

Bilakah waktu sesuai untuk memakai bedung ini?
Walaupun begitu, kita perlu tahu waktu yang sesuai untuk membedung bayi bersesuaian dengan keadaan cuaca dan suasana sekeliling. Antara waktu sesuai untuk membedung bayi ialah: 
1. Di hospital: ketika bayi baru lahir dan mahu pulang ke rumah
2. Waktu tidur malam yang dingin
3. Waktu pagi sesudah mandi (biasanya sebelum jam 10pagi)
4. Waktu dingin musim hujan
5. Ketika bayi tidur dalam bilik berpenghawa dingin
6. Di klinik: ketika membawa bayi untuk cucuk imunisasi

Bagaimana untuk mengetahui ketika bila bayi tidak sesuai untuk dibedung?
Sebagai ibubapa yang prihatin, kita juga perlu tahu ketika bila waktu yang tidak sesuai membedung bayi contohnya: 
1. Ketika cuaca atau musim panas
2. Waktu tengah hari
3. kelihatan ruam merah di bahagian badan bayi terutama leher dan tengkuk.
4. bayi menangis akibat tidak selesa
5. sewaktu bayi demam, jangan sesekali membedung bayi ini kerana ialah boleh menyebabkan suhu badan bayi meningkat

Umur berapakah yang paling sesuai untuk membedung bayi?
Kami menyarankan bulan pertama bayi dilahirkan sangat sesuai untuk dibedung terutama sewaktu dalam pantang. Manakala, jika mencecah umur 1 bulan hingga 4 sesuai pada waktu pagi selepas mandi dan waktu tidur. Membedung bayi bukan untuk sepanjang masa, hanya membedung untuk bayi baru lahir, ketika tidur, cuaca yg sejuk seperti musim hujan, dan ketika berada dalam bilik penghawa dingin. Pada waktu bermain berikan kebebasan kepada bayi anda untuk bergerak bebas.

Apakah kaitan membedung dengan Ketidakstabilan Tulang Pinggul atau terkehel ( Hip Dysplasia )

Teknik membedung yang betul sangat penting untuk mengelakkan bayi mengalami kecederaan seperti tulang pinggul beralih seperti rujukan gambar di bawah. Ya, bukan tujuan untuk keuntungan semata-mata, perkongsian info seperti ini sangat penting supaya ibubapa lebih peka teknik bedung yang betul 
Pastikan kita membedung tidak terlalu ketat terutama di bahagian kaki dan biarkan kaki bayi mempunyai ruang supaya kakinya boleh membengkok dengan cara semulajadi. Kaki bayi tidak perlu berkeadaan lurus ketika membedung. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Hip Dysplesia ini, boleh klik di link ni http://hipdysplasia.org/developmental-dysplasia-of-the-hip/hip-healthy-swaddling/




Apa yang perlu dilakukan?

Kepada anda yang dah biasa membedung bayi anda dengan ketat terutamanya di bahagian pinggul ke bawah, seeloknya elakkan membedung dengan cara tersebut, berikan sedikit ruang untuk bergerak di bahagian pinggul atau kaki agar tulang mereka tidak teralih atau cedera, berikut disertakan panduan bergambar bagi mereka yang masih tidak tahu kedudukan kaki yang betul dalam membedung, Sebarkan kepada rakan anda agar mereka mengetahuinya juga! :)






Jadi kepada anda yang baru nak berjinak-jinak dengan bedung ataupun ini adalah bayi pertama anda, maka eloklah jika dibentuk dan diamalkan sedari kecil agar mereka biasa dengan bedungan ini.

Bagaimana kami boleh membantu anda memilih bedung yang betul

Jika zaman dahulu bedung hanya menggunakan kain batik sahaja, kini tidak lagi, permintaan yang tinggi dari ibu-ibu moden zaman sekarang membuatkan terhasilnya bedung yang ceria, bercorak dan paling utama sekali selesa kepada bayi mereka. kepada mereka yang perihatin dan mengambil berat akan keselamatan dan keselesaan anak mereka, boleh dapat kan beraneka bedung yang sesuai dengan pilihan dan ketepatan penggunaan anda. 



Berikut turut disertakan pemilihan dan ciri - ciri bedung agar anda boleh membuat keputusan yang bijak dan tepat dalam membeli bedung anak anda! 







Sunday, August 31, 2014

Berikan Permata kecil anda keselesaan dan ketenangan berpanjangan dengan Stretchable Swaddle Wrap hanya di Manjakuhappy.com



Stretchable Baby Swaddle

Pernahkah anda terfikir, mengapa orang tua-tua dahulu membedung anak mereka?
kebanyakan orang zaman sekarang mengatakan bedung tidak lagi sesuai kerana cuaca yang panas. Hakikatnya, membedung bayi mempunyai kelebihan dan kebaikan yang tersendiri dari sudut kesihatan bayi tersebut. Antaranya:

  • Bayi seperti berada dalam kandungan ibunya sendiri dimana mereka merasakan badan mereka dibaluti dan dilindungi.
  • Dengan membedung, mereka dilindungi dari cuaca yang sejuk dan gigitan nyamuk.
  • Dengan bedungan juga, dapat mengelakkan situasi 'over-react' dimana bayi terkejut oleh sentuhan.
  • Bayi juga perlu tidur yang sempurna dan cukup bagi proses tumbesaran mereka, justeru mereka seharusnya mendapatkan tidur yang cukup dengan membedung.
  • Organ fizikal mereka masih tidak dapat dikawal, justeru hanya dengan membedung dapat mengelakkan mereka dari mencakar muka mereka sendiri.
  • Para ibu-ibu juga mudah untuk mendukung anak mereka yang dibedung kerana mereka tidak meronta-ronta.
  • Dan yang paling utama sekali fungsi bedung ini adalah dapat menenangkan sistem saraf bayi tersebut kerana ketenangan yang diperolehi ketika dibedung.

Jadi kepada anda yang baru nak berjinak-jinak dengan bedung ataupun ini adalah bayi pertama anda, maka eloklah jika dibentuk dan diamalkan sedari kecil agar mereka biasa dengan bedungan ini.

Jika zaman dahulu bedung hanya menggunakan kain batik sahaja, kini tidak lagi, permintaan yang tinggi dari ibu-ibu moden zaman sekarang membuatkan terhasilnya bedung yang ceria, bercorak dan paling utama sekali selesa kepada bayi mereka. kepada mereka yang perihatin dan mengambil berat akan keselamatan dan keselesaan anak mereka, boleh dapat kan 'Strechable Swaddle Wrap' di website kami di www.manjakuhappy.com dan terus membuat tempahan di situ.


Cara Pemakaian Stretchable Swaddle Wrap 



















Stretchable Swaddle Wrap Design: Cream Brown Circle (SSW1)
Price RM: 48





Stretchable Swaddle Wrap Design: Olive Green Mushroom (SSW2)
Price RM: 48





Stretchable Swaddle Wrap Design: Cream Pink Circle Dot (SSW3)
Price RM: 48





Stretchable Swaddle Wrap Design: Blue Cream Mushroom (SSW4)
Price RM: 48






Click Older post to see more collections..

We have more than 1000 style of babykids fashion...click Older post to get more..

We Accept Payment by: