Korang mesti suka yang ni juga...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

Kunjungi Butik Manjakuhappy di kajang hari ini juga

Kunjungi Butik Manjakuhappy di kajang hari ini juga
Koleksi Terkini Raya 2015

Menu Produk Manjakuhappy

Ye Lebih mudah untuk memilih item dgn klik ikut kategori dibawahni...

Tuesday, August 25, 2015

" 3 HARI SAHAJA " Klik Di Sini Untuk Jadi Orang Terawal.



"OFFER 3 HARI JE SEMPENA HARI MERDEKA..."
.
Berita baik utk mommies semua! Sempena hari merdeka ni, ada offer kaw-kaw special utk mommies yg tgh cari baby carrier. You all JIMAT sehingga RM20! OFFER ini AKAN DIBUKA bermula hari Sabtu, Ahad dan Isnin pada 29-31 Ogos 2015 di butik online manjakuhappy.com dan butik Kajang jam 10 pagi.
.
Tapi, ada jugak berita buruknya, setiap baby carrier ni STOK TERHAD ada kurang 50 UNIT je. Bila habis, kenala tunggu restock pulak. Harga akan kembali ke harga sebenar selepas habis offer.
.
Best ke best? Sila komen "Bestnya, saya nak offer tu!"
.
.
.
======================================
7 KELEBIHAN BER'BABYWEARING' KENA TAHU
======================================
.
✔ BAYI KURANG MENANGIS
Kajian mendapati "baby wearing" selama 3 jam sehari dapat mengurangkan tangisan bayi sebanyak 43% secara keseluruhan dan 54% pada waktu malam
.
✔ MEMBANTU PROSES TUMBESARAN DGN CEPAT
Bayi baru lahir memerlukan pemerhatian yang lebih dan kajian menunjukkan sentuhan ibu dapat membantu dalam proses tumbesaran bayi dengan lebih cepat.
.
✔ IBU MUDAH MEMBACA GERAK GERI BAYI SEBELUM MEREKA MENANGIS
Interaksi antara anda dan anak lebih baik apabila ibu bapa berjaya membaca gerak geri bayi terlebih dahulu sebelum mereka menangis
.
✔ ANAK TAK TERABAI WALAU BANYAK KERJA
Memudahkan anda melakukan aktiviti harian tanpa mengabaikan keperluan dan kehendak anak
.
✔ KEDUDUKAN KAKI BAYI YANG SELAMAT
Kedudukan kaki bayi, atau lebih dikenali sebagai "M" POSITION ( seperti mencangkung ) adalah yang terbaik dan paling selamat dan selesa untuk tulang serta tumbesaran mereka
.
✔ BAYI LEBIH SUKA DEKAT IBU
Dakapan ibu bapa adalah dakapan yang paling bermakna kerana disulami kasih sayang berbanding stroller atau buaian.
.
✔ IBU CEPAT RESPON BILA BAYI LAPAR SUSU
Ibu lebih mudah menyusukan anak dan lebih cepat utk respon apabila anak lapar susu
.
.
.
================================
CARA PAKAI BABY CARRIER YG BETUL
================================
.
Nak tau baby carrier tu selamat ke tak bila mommies pakai, kena ingat FORMULA TICKS ni tau!
.
 TIGHT
Kedudukan bayi rapat dengan anda supaya tak melorot ke bawah
.
 IN VIEW ALL TIMES
Anda boleh sentiasa melihat wajah bayi anda
.
 CLOSE ENOUGH TO KISS
Kedudukan aras kepala bayi menghampiri dagu anda yang membolehkan anda mengucupi dahinya
.
 KEEP CHIN OFF THE CHEST
Pastikan jarak antara dagu dan dada bayi sekurang-kurangnya 1 jari anda supaya pernafasan lancar
.
 SUPPORTED BACK
Kain gendong seharusnya dapat menyokong keseluruhan bahagian belakang badan bayi. Bayi duduk secara semulajadi dalam keadaan menegak dimana perutnya merapati anda. Cuba tekan perlahan-perlahan belakang badan bayi, sepatutnya tiada ruang terlalu besar yang menyebabkan badan bayi bergerak menghampiri anda.
.
.
.
===============================
PELBAGAI GAYA BER"BABYWEARING"
===============================
.
Ada beberapa jenis baby carrier di manjakuhappy.com
You all boleh pilih ikut kesesuaian nak pakai waktu bila, umur baby dan bajet.
.
★ SMART MEI TAI (SMT)
- Sesuai untuk baby 4bln - 2thn
- Kalau mommies suka carrier yg boleh support kedua-dua belah bahu bolehlah pilih ni
- Paling best sebab ada Padded shoulder and waist, ada poket, siap ada hood (topi pelindung) ketika baby tidur
- Boleh menampung berat baby sehingga 15kg
- Double Lock safety buckle, boleh laras saiz
- Sesuai untuk pakai dlm jangka masa lebih lama seperti shopping, travel, mahupun bersiar-siar
.
★ MEI TAI ADVANCED (MTA)
- Sesuai utk baby 4bln - 2thn
- Paling best boleh gendong depan atau belakang (front and back carry)
- Ada poket, siap ada hood (topi pelindung) ketika baby tidur
- Boleh menampung berat baby sehingga 15kg
- Saiz boleh laras
- Sesuai untuk dipakai ketika keluar shopping, menunggu giliran di hospital dan bersiar-siar
.
★ RING SLING ADVANCED (RSA)
- Sesuai untuk newborn baby hingga 2 1/2 thn
- Boleh menampung berat baby sehingga 15 kg
- Paling best ada poket berzip boleh letak towel kecik, henfon ke, kunci kereta ke..
- Ada Ring yang boleh laras saiz
- Berat ditampung sebelah bahu
- Reversible!! 2 gaya, boleh pakai sebelah yg printed atau plain
- Sesuai untuk mommies yang nak cepat seperti hantar anak ke nursery, buat kerja-kerja di rumah, mahupun bersiar-siar
.
★ POUCH SLING (PS)
- Paling best sebab senang guna sarung je
- Tak boleh laras saiz
- Boleh menampung berat baby sehingga 13kg
- Berat ditampung sebelah bahu
- Reversible, boleh pakai kedua-dua berlah corak
- Sesuai untuk bersiar-siar, shopping
.
.
.
=================================
APA PULA KATA MOMMIES YG DAH TRY?
=================================
.
"Parenting is MORE EASY with SMART Mei Tai"
- Shahriza Iswa, Eksekutif Bank
.
"Easy to hangout with family while my BABY ATTACH TO ME and still CAN HOLD MY LOVE'S HAND"
- Anna Nazman Mamat, Founder Jom Chanteque
.
"Mudah guna, selesa, MATERIAL TAHAN LASAK, dan sangat MEMBANTU IBU YG SIBUK tanpa mengabaikan bayi...bayi boleh tidur lena dalam dakapan"
- Humisah Huri, Guru
.
"BABY ARSYAD LENA dengan babah dia, senang mommy nak shopping, dua-dua boleh shopping"
- Khairani Dalilah, Penolong Pegawai Tadbir (Audit)
.
"Paling Best bila dapat buat kerja sambil ANAK DEPAN MATA. Memang best!!"
- Suziela, Radiographer
.
*Sebenarnya ada lebih 100 gambar ber"baby wearing'" tapi kita tunjuk sikit je. You all boleh juga boleh tengok gambar yg kita share ni . Nak tengok banyak lagi gambar Sila klik sini http://bit.ly/happybabywearing
.
.
.
=====================
ALA..TAKTAU CARA PAKAI
=====================
.
FREE CONSULTATION!!
Mommies jangan risau, manual ber 'print' ada disediakan untuk panduan pemakaian.
You all jugak boleh whatsapp je no. 013-2388 200, Insyaallah we all akan guide sebaiknya
.
If you all nak merapatkan silaturrahim dengan yang lain, you all boleh join group Whatsapp "Happy Baby Wearing", ada ramai mommies kat dalam group tu akan bantu you all.
.
Insyaallah, coming soon kita akan buka group fb Happy Baby Wearing invited only
.
.
.
======================================
SPECIAL OFFER UTK FAN FB MANJAKUHAPPY!!
======================================
.
Sebagai tanda penghargaan buat mommies yang Like manjakuhappy page, we all akan BUKA OFFER 1 hari LEBIH AWAL iaitu pada Hari Jumaat, 28 Ogos 2015 bermula JAM 10pagi.
*Shh...diam-diam jgn bgtau org lain,abis2 pun share je..
.
★ SMART MEI TAI (SMT) ★
HARGA SEBENAR - RM197
HARGA OFFER - RM177 sahaja [JIMAT RM20]
.
★ MEI TAI ADVANCED (MTA) ★
HARGA SEBENAR - RM157
HARGA OFFER - RM141 sahaja [JIMAT RM16]
.
★ RING SLING ADVANCED (RSA) ★
HARGA SEBENAR - RM147
HARGA OFFER - RM132 sahaja [JIMAT RM15]
.
★ POUCH SLING (PS) ★
HARGA SEBENAR - RM97
HARGA OFFER - RM87 sahaja [JIMAT RM10]
.
PENTING!!
Just nak remind mommies semua, stok baby carrier ini SANGAT TERHAD hanya ada kurang 50 unit sahaja untuk setiap jenis. Bila stok habis, kenalah tunggu 1-2 bulan lagi.
.
.
.
=================
CAMNE NAK ORDER
=================
.
Mommies boleh pilih mana-mana cara yg you all suke kat bawahni asalkan happy
.
1. Sila KOMEN "Bestnya, saya nak offer tu!"
.
2. Nak WHATSAPP je... Save the date!! Tunggu hari JUMAAT ini, 28 Ogos 2015
jam 10 pagi dan hantarkan
>> Whatsapp "HBW" ke 013-2388 200<<
>> Whatsapp "HBW" ke 013-2388 200<<
>> Whatsapp "HBW" ke 013-2388 200<<
.
3. Kalau you all nak fast respons terus je DAPATKAN SECARA ONLINE, Tunggu hari JUMAAT ini, 28 Ogos 2015 jam 10 pagi you all boleh klik link ni
http://manjakuhappy.com/categories/BABY-WEARING/
http://manjakuhappy.com/categories/BABY-WEARING/
http://manjakuhappy.com/categories/BABY-WEARING/
.
>>masukkan kod voucher (coupon code): "merdeka10"
semasa checkout<<
.
4. Nak datang kedai! Tunggu depan pintu kedai hari JUMAAT ini, 28 Ogos 2015 bermula jam 10 pagi. BISIK-BISIK kat cashier "saya fan fb manjakuhappy"
.
Ni alamat nye ye
waze: Manjakuhappy Kajang
Alamat: No.11A, Jalan Reko Mutiara 1/2
Taman Reko Mutiara, Kajang, Selangor
.
CONSULTATION PERCUMA, sebarang pertanyaan boleh je
whatsapp 013-2388 200 atau bawak baby dtg kedai, we all akan ajar anda basic baby wearing.


Bedung, Tungku Ibu, Tilam adalah antara item yang termasuk dalam MERDEKA SALE!

Kesemua Baby Carrier termasuk dalam penjimatan MERDEKA SALE!

Nursing Cover kegemaran anda juga termasuk dalam MERDEKA SALE!

Saturday, August 22, 2015

Betul Ke? Klik Di Sini Untuk Fakta




Susu kambing Qassef mempunyai kelebihan dan khasiatnya tersendiri untuk segenap lapisan umur. Susu kambing dapat meningkatkan sistem imunisasi selain dapat membantu sistem penghadaman.
Sesuai diminum oleh bayi seawal usia setahun sehingga golongan warga emas. Rasa susu yang tidak hamis dan sedap diminum.
Susu ini sesuai diminum oleh ibu mengandung, ibu yang menyusukan anak, pelajar, bayi (1 tahun ke atas), orang dewasa dan warga emas.



Kelebihan
http://qassef.com/images/right-tick.pngTidak berbau hamis
http://qassef.com/images/right-tick.pngTiada campuran susu lembu
http://qassef.com/images/right-tick.pngTiada gula tambahan (Asli)
http://qassef.com/images/right-tick.pngTiada perisa tiruan (Coklat)
http://qassef.com/images/right-tick.pngDikilangkan oleh kilang muslim halalan thoyibba
http://qassef.com/images/right-tick.pngSesuai untuk anak berusia 1 tahun ke atas sehingga dewasa
http://qassef.com/images/right-tick.png
Sumber kalsium dan mineral untuk tubuh dan kandungan
http://qassef.com/images/right-tick.png
Mencegah bayi daripada sakit kuning
http://qassef.com/images/right-tick.png
Membantu memudahkan proses bersalin
http://qassef.com/images/right-tick.png
Membantu membersihkan anggota dalaman dan peranakan selepas bersalin
Untuk Ibu Menyusukan Anak
Bagi anak yang masih kecil digalakkan untuk ibu menyusukan sendiri anak-anak dengan susu ibu, susu terbaik di dunia. Sekiranya anda mengalami kekurangan susu badan dengan mengamalkan meminum susu kambing Qassef, Insya'Allah ianya dapat membantu memperbanyakkan penghasilan susu badan serta memekatkan susu badan.
Untuk Anak Berusia 1 Tahun ke atas
http://qassef.com/images/right-tick.png
Untuk membantu menguatkan imunisasi badan anak-anak
http://qassef.com/images/right-tick.png
Menguatkan tulang dan gigi anak-anak kerana susu kambing mengandungi kalsium yang tinggi
http://qassef.com/images/right-tick.png
Membantu pertumbuhan otak dan memperkuatkan daya ingatan
http://qassef.com/images/right-tick.png
Membantu pencernaan
http://qassef.com/images/right-tick.png
Sesuai bagi anak-anak yang mengalami alahan terhadap susu lembu / soya
Untuk Pelajar
http://qassef.com/images/right-tick.png
Sebagai sumber tenaga bagi pelajar yang sibuk dengan aktiviti akademik dan berpersatuan
http://qassef.com/images/right-tick.png
Menambah daya tumpuan ketika belajar
http://qassef.com/images/right-tick.png
Menguatkan daya ingatan
http://qassef.com/images/right-tick.png
Mencerdaskan otak
Untuk Orang Dewasa dan Golongan Warga Emas
http://qassef.com/images/right-tick.pngSebagai sumber tenaga dan mencantikkan kulit wajah
http://qassef.com/images/right-tick.pngMembantu mengurangkan sakit sendi (atheritis) & lutut
http://qassef.com/images/right-tick.pngMenguatkan tulang dan mencegah dari menjadi rapuh (osteoporosis)
http://qassef.com/images/right-tick.pngMempercepatkan penyembuhan luka & penyakit
http://qassef.com/images/right-tick.pngMembantu mencegah penyakit lupa dan nyanyuk (alzheimer)




Susu Kambing Qassef Perisa Coklat
Price: RM45

Susu Kambing Qassef Perisa Asli
Price: RM45

Tak Boleh Tinggal Langsung Ke? Klik Untuk Penerangan


Kepada ibu-ibu yang baru bersalin, selain melakukan urutan dan rawatan menggunakan pelbagai kaedah, bertungku juga amat digalakkan untuk menegangkan kembali otot-otot yang sudah longgar, bertungku juga penting untuk mengembalikan semua kesegaran dan mengecutkan rahim selain membuang saki baki darah kotor.

Apa itu bertungku?

Bertungku adalah menuam bahagian tertentu di bahagian-bahagian yang mengalami perubahan semasa proses hamil dan bersalin, di sekitar bahagian peranakan dan bahagian badan yang lain.

Jika ibu ibu yang baru hendak bertungku, anda akan berpeluh dan terasa sedikit hangat, ini bertujuan untuk memudahkan pemulihan tenaga, bertungku juga sesuai dilakukan ketika sebelum mandi pagi dan pada waktu petang dalam posisi berbaring, kecuali dalam keadaan tertentu.

Walaupun kini terdapatnya tungku moden dan elektrik. Namun masih tidak dapat menandingi tungku tradisional yang dibaluti herba terpilih dan ramuan yang terbaik oleh pakar bidan. 

Antara kelebihan bertungku adalah:

  • Mengecutkan rahim dan segala anggota sekitarnya yang bengkak akibat hamil dan bersalin.
  • Membuang sisa saki baki darah kotor dan toksin yang terdapat di dalam badan
  • Memecahkan lemak dan mulihkan tenaga dengan pantas.
  • Mengembalikan tubuh badan ke bentuk asal seperti sebelum bersalin
  • Memulihkan urat saraf yang berhampiran di sekitar kawasan peranakan

Di mana bahagian yang perlu ditungku @ dituam?

  • Di sekitar bahagian payudara supaya pengaliran darah menjadi lancar dan melancarkan pengeluaran susu
  • Bahagian ulu hati untuk memecahkan angin di bahagian perut dan ulu hati.
  • Bahagian ketiak kanan dan kiri diikuti belikat kanan dan kiri bagi melancarkan peredaran darah dan mengembalikan tenaga.
  • Di bahagian pelipat, betis dan peha, pinggang dan pergelangan kaki dan tangan.
  • lakukan di setiap bahagian selama 5-10 minit dan ulang di bahagian lain pula
AWAS! 

untuk memanaskan tungku besi ini. Perlu dilakukan oleh orang lain kerana besi ini berat dan ibu selepas bersalin masih lagi lemah untuk berbuat demikian.



Set Tungku Besi Mama Berherba Design Maroon TGK3
Color: 
Maroon TGK3
Price: RM97 Normal RM137

Sarung berherba yang direka khas untuk bertungku dan ready-to-use.

Set Tungku Besi Mama Berherba Design Purple TGK4
Color: 
Design Purple TGK4
Price: RM97 Normal RM137

Sarung berherba yang direka khas untuk bertungku dan ready-to-use.


Thursday, August 20, 2015

Anda Nak Jadi Macam Ini Ke? Tentu Tidak, Klik Di Sini


Seringkali selepas bersalin, kebanyakan para ibu mesti jadi 'kembang', perut berlipat dan spare tire sana sini. Betulkan?

Tapi kenapa orang zaman dahulu tak kena macam kita?

Mengikut kajian, zaman dahulu mereka begitu menitik beratkan amalan berpantang, bertungku, bengkung.
Namun disebab kan peredaran zaman yang semakin moden, petua-petua berpantang semakin dilupa.

Antara amalan berpantang yang makin ditinggalkan adalah berbengkung.

Apa itu 'Bengkung'?

Bengkung adalah kain yang direka khas untuk ibu-ibu selepas bersalin, tujuannya adalah untuk mengembalikan bentuk tubuh badan yang langsing seperti zaman muda dahulu. Banyak kelebihan berbengkung selain daripada melangsingkan badan. Antaranya adalah:

  • Mengembalikan bentuk badan langsing seperti zaman anak muda dahulu.
  • Merapatkan bahagian abdomen perut selepas berlakunya regangan ketika hamil.
  • Membetulkan semual tulang pinggul agar sentiasa dalam keadaan yang optimum.
  • Mengekalkan posisi yang betul dan terbaik terutamanya bagi ibu-ibu yang masih menyusukan anak mereka.
  • Menghalang bahagian perut daripada masuk angin ketika berpantang
  • Mengurangkan sakit pinggang yang berlebihan.
Kepada anda diluar sana yang masih belum berbengkung, atau takut-takut untuk mencuba bengkung, anda terpaksa menerima badan anda yang 'kembang' di kemudian hari, Bertindak sekarang demi menjaga hubungan kekeluargaan anda.

Kami di Manjakuhappy.com membantu anda dengan lebih mudah untuk mendapatkan bengkung ini. memperkenalkan produk terbaharu dari butik kami

"BENGKUNG MAMA VISCOS"

Terdapat 4 warna eksklusif bagi Bengkung Mama Viscos ini. Maroon, Dark Brown, Purple, dan Blue.

UKURAN BENGKUNG
49 Inch Panjang
18 Inch Lebar

Antara pilihan bengkung yang boleh didapati di manjakuhappy.com


Wednesday, August 19, 2015

Padah Jika Anda Tak Peduli.. Klik Di Sini.


Mahal mana pun susu yang anda berikan untuk bayi anda, tahukah anda jika silap teknik membancuh membuatkan susu tadi tidak memberikan apa-apa kesan kepada bayi anda.

Tidak ada gunanya gunakan susu paling mahal di pasaran sekalipun, tetapi cara 

membancuh yang salah sekaligus merisikokan anak2 kita "

Kaedah yang betul ialah:
1. Tuangkan air sejuk (air masak)



2. Tuangkan air panas sedikit demi sedikit hingga dapat suhu air yg diperlukan sama ada

suam atau sedikit panas

3. Letakkan susu formula mengikut sukatan yang diperlukan.



4. Goncang hingga sebati.


5. Rasa dahulu tahap kepanasan susu itu sebelum di berikan kepada si manja

Kami dapati kebanyakkan ibu bapa meletakkan susu tepung ke dalam botol susu kemudian


'direct' masukan air panas.

Bagus macam mana pun, masih belum boleh menandingi kebaikan susu ibu, jadi kepada ibu diluar sana, berikan yang terbaik buat mereka.

Jika anda malu untuk menyusukan anak anda diluar atau di tempat awam, boleh gunakan nursing cover yang semakin cantik dengan corak yang pelbagai 

barulah ''NURSING IN STYLE''



Keselesaan adalah perkara yang penting semasa penyusuan. Terutama sekali ketika menyusu di khalayak ramai seperti di Pusat membeli belah, Restoran, Hospital atau di mana sahaja. Hindarkan rasa malu ataupun tertekan apabila bayi menangis nak menyusu pada waktu sibuk ini dengan memakai Nursing Cover atau Kain Pelindung ketika penyusuan. Pelbagai corak dan warna, ibu pun boleh bergaya semasa menyusukan bayi anda. Tak perlu dah minta suami 'cover-cover' ataupun menutup dengan kain lampin! ;)

Material 100% Cotton - Cotton jenis ringan yang sangat selesa dan sesuai semasa menyusukan bayi
Peek-A-Boo Window- Boleh main baa cak dengan baby ;) sebenarnya untuk kita meninjau baby semasa menyusu.
Adjustable Strap - Tali Nursing cover yang boleh laras ikut keselesaan ibu. Seperti memakai apron kat leher.


Betul Ke Cara Saya Sebelum Ni? Klik Untuk Teknik Yang Betul Dan Selamat




BETUL KE TIDAK?

Biasa dengar membedung baby? atau swaddling?
pernah rasa apa yang baby rasa bila dibedung?

ada yang kata selesa, ada yang kata panas, mana satu ni?

Sebenarnya bedung amat digalakkan ketika bayi berumur antara 0 - 6 bulan, namun, teknik yang betul haruslah diguna pakai bagi menjamin keselamatan bayi dan juga mengekalkan keselesaannya.

Apakah Kelebihan Membedung Bayi?

Pernahkah anda terfikir, mengapa orang tua-tua dahulu membedung anak mereka?
kebanyakan orang zaman sekarang mengatakan bedung tidak lagi sesuai kerana cuaca yang panas. Hakikatnya, membedung bayi mempunyai kelebihan dan kebaikan yang tersendiri dari sudut kesihatan bayi tersebut. Antaranya:

  • Bayi seperti berada dalam kandungan ibunya sendiri dimana mereka merasakan badan mereka dibaluti dan dilindungi.
  • Dengan membedung, mereka dilindungi dari cuaca yang sejuk dan gigitan nyamuk.
  • Dengan bedungan juga, dapat mengelakkan situasi 'over-react' dimana bayi terkejut oleh sentuhan.
  • Bayi juga perlu tidur yang sempurna dan cukup bagi proses tumbesaran mereka, justeru mereka seharusnya mendapatkan tidur yang cukup dengan membedung.
  • Organ fizikal mereka masih tidak dapat dikawal, justeru hanya dengan membedung dapat mengelakkan mereka dari mencakar muka mereka sendiri.
  • Para ibu juga mudah untuk mendukung anak mereka yang dibedung kerana mereka tidak meronta-ronta terutama ketika hendak menyusukan bayi
  • Dan yang paling utama sekali fungsi bedung ini adalah dapat menenangkan sistem saraf bayi tersebut kerana ketenangan yang diperolehi ketika dibedung.

Bilakah waktu sesuai untuk memakai bedung ini?
Walaupun begitu, kita perlu tahu waktu yang sesuai untuk membedung bayi bersesuaian dengan keadaan cuaca dan suasana sekeliling. Antara waktu sesuai untuk membedung bayi ialah: 
1. Di hospital: ketika bayi baru lahir dan mahu pulang ke rumah
2. Waktu tidur malam yang dingin
3. Waktu pagi sesudah mandi (biasanya sebelum jam 10pagi)
4. Waktu dingin musim hujan
5. Ketika bayi tidur dalam bilik berpenghawa dingin
6. Di klinik: ketika membawa bayi untuk cucuk imunisasi

Bagaimana untuk mengetahui ketika bila bayi tidak sesuai untuk dibedung?
Sebagai ibubapa yang prihatin, kita juga perlu tahu ketika bila waktu yang tidak sesuai membedung bayi contohnya: 
1. Ketika cuaca atau musim panas
2. Waktu tengah hari
3. kelihatan ruam merah di bahagian badan bayi terutama leher dan tengkuk.
4. bayi menangis akibat tidak selesa
5. sewaktu bayi demam, jangan sesekali membedung bayi ini kerana ialah boleh menyebabkan suhu badan bayi meningkat

Umur berapakah yang paling sesuai untuk membedung bayi?
Kami menyarankan bulan pertama bayi dilahirkan sangat sesuai untuk dibedung terutama sewaktu dalam pantang. Manakala, jika mencecah umur 1 bulan hingga 4 sesuai pada waktu pagi selepas mandi dan waktu tidur. Membedung bayi bukan untuk sepanjang masa, hanya membedung untuk bayi baru lahir, ketika tidur, cuaca yg sejuk seperti musim hujan, dan ketika berada dalam bilik penghawa dingin. Pada waktu bermain berikan kebebasan kepada bayi anda untuk bergerak bebas.


Apakah kaitan membedung dengan Ketidakstabilan Tulang Pinggul atau terkehel ( Hip Dysplasia )

Teknik membedung yang betul sangat penting untuk mengelakkan bayi mengalami kecederaan seperti tulang pinggul beralih seperti rujukan gambar di bawah. Ya, bukan tujuan untuk keuntungan semata-mata, perkongsian info seperti ini sangat penting supaya ibubapa lebih peka teknik bedung yang betul 
Pastikan kita membedung tidak terlalu ketat terutama di bahagian kaki dan biarkan kaki bayi mempunyai ruang supaya kakinya boleh membengkok dengan cara semulajadi. Kaki bayi tidak perlu berkeadaan lurus ketika membedung. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Hip Dysplesia ini, boleh klik di link ni http://hipdysplasia.org/developmental-dysplasia-of-the-hip/hip-healthy-swaddling/



Apa yang perlu dilakukan?

Kepada anda yang dah biasa membedung bayi anda dengan ketat terutamanya di bahagian pinggul ke bawah, seeloknya elakkan membedung dengan cara tersebut, berikan sedikit ruang untuk bergerak di bahagian pinggul atau kaki agar tulang mereka tidak teralih atau cedera, berikut disertakan panduan bergambar bagi mereka yang masih tidak tahu kedudukan kaki yang betul dalam membedung, Sebarkan kepada rakan anda agar mereka mengetahuinya juga! :)





Jadi kepada anda yang baru nak berjinak-jinak dengan bedung ataupun ini adalah bayi pertama anda, maka eloklah jika dibentuk dan diamalkan sedari kecil agar mereka biasa dengan bedungan ini.

Bagaimana kami boleh membantu anda memilih bedung yang betul

Jika zaman dahulu bedung hanya menggunakan kain batik sahaja, kini tidak lagi, permintaan yang tinggi dari ibu-ibu moden zaman sekarang membuatkan terhasilnya bedung yang ceria, bercorak dan paling utama sekali selesa kepada bayi mereka. kepada mereka yang perihatin dan mengambil berat akan keselamatan dan keselesaan anak mereka, boleh dapat kan beraneka bedung yang sesuai dengan pilihan dan ketepatan penggunaan anda. 



Berikut turut disertakan pemilihan dan ciri - ciri bedung agar anda boleh membuat keputusan yang bijak dan tepat dalam membeli bedung anak anda! 





















































 







Click Older post to see more collections..

We have more than 1000 style of babykids fashion...click Older post to get more..

We Accept Payment by: